Estetik Burun Ameliyatı – Rinoplasti
Yüz ifadesini belirleyen en önemli organlardan biri olan burun yüzün tam ortasında yer alması nedeniyle yüz simetrisinin belirlenmesinde en önemli organlardan biridir. Toplam nüfus içerisinde en fazla yapılan estetik ameliyattır.
Diğer estetik ameliyatlarda olduğu gibi burun ameliyatlarında da hasta beklentileri önemlidir, çünkü her burun tipi ve her hastanın burun problemi birbirinden farklıdır. Sadece burun ucu veya burun sırtının düzeltilmesi mümkün olduğu gibi burun genelinde problem olan hastalarda tüm burun yapısının düzeltilmesi gerekebilir. Yine fonksiyonel olarak kıkırdak ve kemik eğrilikleri nedeniyle nefes problemlerinin de düzeltilmesi gerekebilir. Bu yönüyle burun ameliyatları hem estetik hem de fonksiyonel kazanımlar sağlayabilmektedir.
Burun estetiği ameliyatıyla burun boyutları değiştirilebilir, büyük olan delikleri küçültülebilir, ucunun şekli değiştirilebilir, alın ve dudak ile yaptığı açılar da düzeltilebilir. Önemli olan hastanın ameliyattan beklentileridir.
Ameliyat Öncesi
Ameliyat öncesi görüşme estetik burun ameliyatının en önemli aşamasıdır. Özellikle sizin zihninizde oluşturduğunuz burun yapısı, nefes problemleriniz ve aklınızdaki soruları öncesinde belirlemiş olmanız ameliyatınızın da beklediğiniz gibi geçmesiyle sonuçlanmaktadır. Burun muayeneniz sonrasında özellikle sinüzit gibi problemleri olan hastalarda gerekli görülürse grafiler çekilebilir ve ameliyat buna göre planlanır. Görüşme esnasında geçmişte yapılmış operasyonların öncesi ve sonrasının beraber değerlendirilmesi, sizin isteklerinize uygun burun simülasyonunun planlanması bir arada yapılır.
Ameliyat
Ameliyat genel anestezi altında yapılır, sadece burun ucuyla ilgili işlemler yapıldığında 1 saat civarında sürmekte ancak genellikle tüm buruna müdahalelerde bu süre 2-2,5 saat arasında sürmektedir. Ben, hastamın beklentilerine bağlı olarak hem açık hem de kapalı teknikle rinoplasti ameliyatlarını yapmaktayım. Her iki tekniğin birbirlerine çeşitli üstünlükleri olsa da esas olan hastanın burun yapısı ve istekleridir. Açık ameliyatta burun uç kısmı ve içinden yapılan kesilerle girilerek burun ucunu ve üst kısmını oluşturan kıkırdaklara müdahale edilir. Burun üst kısmındaki kemer törpülenir ve kemikler bir araya getirilerek burun çatısı daraltılır. Orta burun bölmesinde bulunan eğrilikler ya da burun eti gelişimleri düzeltilerek nefes alma problemleri ortadan kaldırılır. Kapalı ameliyatta burun ucundaki kesi yerine içinden yapılan kesilerle müdahale edilmektedir.
Geçmişte kullanılan uzun tamponlar ve tamponların yarattığı baskıyla nefes alamama, tamponların çekilmesinin acı vermesi hastaların en büyük korkularının başında gelmekteydi, burun şeklini alan silikon tamponlar sayesinde bu sorun ortadan kalktığı gibi silikon tüplerin olduğu sürede de nefesle ilgili herhangi bir problem yaşanmamaktadır.
Ameliyat Sonrası
Ameiyatın ertesi günü hasta taburcu edilir. Silikon tamponlar ise 2. gün alınır. Splint olarak adlandırılan ve burunu stabil hale getiren alçı bir hafta boyunca kullanılır. Ameliyat sonrasında burun çevresi ve göz altlarında morluklar az da olsa görülebilir ancak hasta uyumuyla bu tür morlukları görme sıklığı oldukça nadir bir hale gelmiştir. 3-4 gün içerisinde işe dönülebilmekle beraber ideal süre 1 haftadır. İlk bir ay ağır işler, uzun süreli öne doğru eğilme, gözlük kullanma, ağır sporlar yapılmamalıdır. Sportif faaliyetlere bir ay sonra başlanabilir.
Ameliyat sonrası burunda oluşan ödemin tam olarak kaybolması ve burun şeklinin oturması bir yılı bulmaktadır. Kemik yapı üzerindeki ödem birinci ayda kaybolurken burun ucunda bu süre altı ayı bulmaktadır. Kıkırdakların esnekliği ve burun cildinde his azalması beklenen bulgulardır ve eski haline dönmesi 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.