Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kulak yumuşak kıvrımlı kıkırdaktan oluşmuş bir organdır. Sesin algılanması için özelleştirilmiş bir organ olan kulakta genetik sorunlar olabilmektedir. Bu sorunlardan en çok bilineni ise kepçe kulaktır. Kepçe kulak sonradan oluşan bir durum değildir. İnsan doğduğu zaman kulakları ya kepçedir ya da değildir. Kepçe kulak kulağın kepçe kısmının normalden büyük olması anlamına gelmektedir.

Kepçe kulak öne doğru çok belirgin olduğu için büyük görünmektedir. Kepçe kulak probleminde kulağın kafa ile yaptığı açı normalden fazladır, bu nedenle de şekil olarak kötü bir görünüme sahip olduğu söylenir. Kişi bu durumdan genellikle rahatsızdır ve sorunun çözülmesini ister. Bu durumda ise kepçe kulak ameliyatı yapılmaktadır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?

Normalde kulak gelişimini 6 yaşında tamamlamaktadır. Bu çok iyi bir zamanlamadır. Çünkü kepçe kulağa sahip olan çocuklar okul çağlarında bu konuda sorun yaşamakta, psikolojileri bozulmaktadır. 6 yaş okul öncesi dönem olması itibari ile kepçe kulak ameliyatı için uygun bir süredir. Kepçe kulak ameliyatı 6 yaşından itibaren yapılmaktadır. Ameliyat sadece çocuklara değil yetişkinlere de yapılır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kepçe kulak ameliyatı erken yaşlarda genel anestezi altında erişkinliğe geçiş döneminde ise çeşitli sakinleştirici ilaçlarla lokal anestezi altında yapılmaktadır. Yaklaşık 1,5 saat süren ameliyatta kulak arkasından kesikler yapılmakta ve kulak kepçesini oluşturan kıkırdak yapı ortaya çıkarılarak şekillendirilmektedir. Bu işlem kesi ve dikişlerle gerçekleştirilir.
Lokal anestezi altında ameliyay olan kişiler aynı gün evlerine dönebilirken diğer hastalar bir süre misafir edilir. Ameliyatın ardından her iki kulak da kapalı bir şekilde bandajlanır ve pansuman takibi yapılır. Bandajlar çıkarıldığında ise hastaya tenis bandı takması ve kulaklarını kapalı tutması önerilir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

Kepçe kulak ameliyatı sonrasında takılan bant kıkırdağın şeklini düzeltme isteğiyle baş edecektir. Bu sayede kıkırdağı tutan dikişlerdeki baskı azalacak ve bir süre sonra da kıkırdak sertleşerek yeni halini alacaktır. Ameliyatın ardından bir süre uyurken kulakların yastığa sürtmesini engellemek yerinde olacaktır. Bandın çıkarılmasının sonrasında ise kulak yavaş yavaş yeni şeklini alacak ve kişinin ömrünün sonuna kadar o şekilde kalacaktır.